Historik

Åke Johansson på gården Ekeremma i Ljungsarp nappar år 1950 på annonsen ”Lönstickning av sockor” av Malmström & Co – ett företag som lanserade mockasiner i Sverige. Stickningen blir så omfattande att rummet i föräldrahemmet inte räcker till för att rymma alla nya stickmaskiner och personal, vilket resulterar i anställning av ett antal hemstickare. Ändå används det 25 m2 stora rummet i hemmet för spolning, stickning, packning av varuleveranser och kontorsarbete under de första åtta åren i företagets historia.

I slutet av 1951 är konkurrensen hård; mockasiner är på modet och 10-12 mockasintillverkare på den svenska marknaden gör att Åke sätter igång ett omfattande utvecklingsarbete med flera olika modeller av mockasiner. Av erfarenhet vet han att marknadsföring och försäljning är det enda som kan rädda hans företag nu, och sätter in en annons i Göteborgs Posten om försäljning av mockasiner. Efter svar av tre större skoaffärer gör han det enda rätta. På morgonen den 17 juni – året är 1952 – sätter han sig på cykeln för att bege sig till Borås där han förhandlar sig till ett lägre pris på mockasinbottnarna, samtidigt passar han på att offerera mockasiner till några företag på orten. Väl på väg cyklar han vidare till Göteborg för att besöka de företag som svarat på hans annons. Efter ett par lyckosamma dagar i storstaden cyklar han hem de 12 milen till Ljungsarp med portföljen välfylld av order.

Trogen kund
Efter ett år av växtvärk där underleverantörerna hade svårt att hänga med, pågick fullt arbete för att hitta nya trogna leverantörer av bl.a. mockasinbottnar. Samtidigt vet Åke att det inte går att bromsa i uppförsbacke, och han säljer in produkten till en mycket viktig kund – Åhlén & Holm AB. Kunden kom att bli mycket viktig för företaget.

Nya lokaler
Omfattande utvecklings- och försäljningsarbete pågår, Åke arbetar hårt med nya stickmaskiner och nya lokaler för att få allt att fungera. Även en bil – en Volvo Duett – köps in år 1955 vilket gör affärsresorna betydligt enklare. Året är 1958 och en nybyggd fabrik står klar där förutom stickning, även produktionen av mockasinbottnarna sker vilket underlättar för att kunna ge kunderna leveranssäkerhet.

Företagets räddning
Konkurrensen var i mitten av 50-talet fortfarande hård. Försäljningen av mockasiner till grossister och varuhus var trög, varför man mer och mer riktade försäljningen till större skoaffärer. Detta visade sig vara en mycket lyckosam strategi som troligen räddade företaget. På 1960-talet var företaget Sveriges största leverantör av mockasiner med endast två till tre konkurrenter kvar.

Akta dig för Indianerna
1968 säljs företaget till Åkes tre syskon som driver företaget vidare. Två år senare, 1970, får företaget namnet Nowali. Namnet är uppkallat efter en Indianflicka ur sången ”Akta dig för Indianerna” av Sveriges, på den tiden, största sångartist Gunnar Wiklund. Egentligen är ju mockasiner namnet på de skodon som de amerikanska indianerna tillverkade av skinn och läder. Därav fick företaget det passande namnet efter Indianflickan Nowali.

Nowali of Sweden idag
Från den tiden har mycket hänt med företaget. Nya ägare, nya lokaler och olika merförsäljningsprodukter har tillsammans med kärnan, mockasiner, drivit företaget vidare. Det som har stått sig i alla år från 1950, är medvetenheten om att god kvalitet samt lyhördhet mot kunderna håller i längden. Vi kompromissar aldrig med kvaliteten och än idag stickas mockasinerna på vår fabrik i Sverige och de monteras fortfarande för hand.